Frumusetea alergatorului de cursa lunga sau 5 lectii de management de la Navy Seals

Author: Sorel Radu | 07/Apr/2017
resource
Frumusetea alergatorului de cursa lunga

sau

5 lectii de management de la Navy Seals

 

Ne bazam pe ei. Ca o sa fie la inaltime de fiecare data, ca o vada pericolele inainte ca ele sa apara pe teren, ca o sa aiba arme si munitii de ei stiute care mobilizeaza trupe si produc minuni.

In filme sunt Navy Seals, forte speciale din Marina SUA, intotdeauna eroi colectivi in operatiuni care te tin cu sufletul la gura. In corporatii auzi despre ei mai putin, pentru ca nu te-ai obisnuit sa ii privesti altfel decat pe ceilalti. Ca si Navy Seals alearga curse lungi, pentru care se pregatesc ani. Cand cineva acolo sus apasa pe acceleratie, turatia se transfera la ei. Sunt middle manageri si nu un sunt niciodata eroi de film. Au destula actiune in viata de la birou.

Ca sa alergi curse lungi in armate si organizatii mari, trebuie sa corespunzi multor cerinte. Abia de acolo incepe calea spre performanta. Si cere de la oricine se incumeta in ring mult. De fapt, etajele nesfarsite de birouri, campiile de laptopuri pe care le vezi zilnic sunt un teatru de actiune pentru atleti in curse de KPI-uri. Nu toti sunt campioni olimpici, dar cei care sunt inspira echipe, produc rezultate si isi vad cu modestie de to do list-uri.

Orice organizatie si-i doreste. Departamente de resurse umane muncesc cot la cot cu managerii sa ii recruteza, sa ii instruiasca, sa ii formeze. Si orice modalitate eficienta de a-i produce merita atentie.

Am produs un astfel de program, in care garantam rezultatul sau banii inapoi. Si cand l-am construit, ne-am lasat inspirati de corespondentii clientilor nostri in Marina Statelor Unite. Pentru ca, la fel cu aceia carora le-am adresat acest program, trebuie sa dea certitudini si garantii din mijlocul valtorii.

Lectiile de mai jos ii apartin lui Jocko Willink, activ timp de 20 de ani Marina SUA, comandant al SEAL Team Three’s Task Unit Bruiser, cea mai decorata unitate de operatiuni speciale din razbioul din Iraq.

1. #0445club

Jocko se trezeste la 04:45 in fiecare dimineata ca sa aiba un avantaj psihologic asupra inamicului. Se gandeste ca acolo undeva e cineva cu care se va intalni intr-o confruntare directa. Si intrebarea e ce poate sa faca sa fie cat mai pregatit pentru confruntare. Gandul asta il smulge din pat. La un an de la podcastul cu Jocko gazduit de Tim Ferris, #0445club are un intreg trib de adepti. La ce ora te trezesti maine?

2. 5. Disciplina = libertate

Tuturor ne place sa credem ca o zi care se construieste la intamplare o sa ne faca mai creativi, mai spontani, mai putin stresati. Dupa cum spunea Aristotel acum 2400 de ani, suntem ce facem in mod repetat. Excelenta este, asadar, un obicei. In 4 luni de program, cream si instauram obiceiuri care produc rezultate. Deci, cum arata programul tau?

3. 2 e 1 si 1 e niciunul

In limba Navy Seal, asta ar insemna “trebuie sa ai o rezerva.” Nu stii cum se schimba vantul, ceva neprevazut se poate intampla in orice moment, in oricare etapa. Trebuie sa ai un plan B, pentru fiecare situatie. Nu te atasa de “cea mai buna solutie”, fii pregatit sa te adaptezi din mers, cea mai buna solutie e solutia care functioneaza acum. Fii cu ochii pe minge!

4. Ia-ti responsabilitate maxima pentru lumea ta

La intalnirile comandantilor de unitati, comodorul facea intotdeauna un tur de sala si intreba pe fiecare de ce are nevoie. Colegii lui aveau mereu liste intregi de nevoi: wi-fi, cizme, x, y, z etc. Jocko avea insa acelasi raspuns: “Suntem in regula.” Dar cand avea cu adevarat nevoie de ceva si cerea, primea aproape instantaneu. Superiorii ierarhici au nevoie sa li se explice intr-un limbaj pe care il inteleg ce avem cu adevarat nevoie. Ca orice limbaj, si asta se poate invata.

5. Fii modest sau pregateste-te sa fii umilit

Care e trasatura esentiala a unui bun conducator? Raspunsul imediat e umilinta, modestia. La antrenamentele de trupe SEAL conduse de Jocko, erau mereu cativa care se descalificau. 99,9% din timp nu pentru ca nu erau buni tintasi, sau pentru ca nu erau in forma. Ci pentru ca nu puteai avea incredere in ei. Nu stiau sa asculte, sa isi deschida mintea si sa vada ca poate exista cai mai bune de atac.

Cerintele in pregatire erau intotdeauna brutal de coplesitoare, similare unui teatru de razboi. Un bun lider venea intotdeauna din teren si lua notite despre ce ar fi putut sa faca mai bine sau isi recunostea limitele. Aroganta ii descalifica intotdeauna pe cei care credeau ca stiu deja tot. Ca sa produci rezultate e esential sa iti pastrezi modestia, sa fii coachable / antrenabil.

Acelasi cod al trupelor SEAL spune “transpiratie mai multa in pregatire, pierderi mai mici in lupta”. Avem un program fondat pe acelasi principiu, cu 6 module care dezvolta toate competentele McKinsey si garanteaza rezultate acolo, pe teren, unde e cea mai mare nevoie de ele. Asta pentru ca folosim o metoda inovatoare, care combina trainingul cu coachingul.

“Alegeri grele, viata usoara. Alegeri usoare, viata grea.” A spus-o un campion mondial la ridicat greutati, in acelasi spirit al Navy Seal si al “Effective Leadership for Challenging Times.”

Cursul nostru incepe pe 25 aprilie.

Ai, asadar, o alegere grea de facut. Click aici sa te inscrii!

Cu determinare,
Sorel Radu
Coach & Co-Founder

Take our survey

blog

Frumusetea alergatorului de cursa lunga sau 5 lectii de management de la Navy Seals

07/04/17


Ca sa alergi curse lungi in armate si organizatii mari, trebuie sa corespunzi mu...

blog

Ar fi nevoie de Certificat de Garantie pentru programele de training?!

07/04/17


Schimbarea felului in care relationam in echipa, in care ne gestionam relatiile,...

blog

Simptom: lipsa de motivatie si engagement. Cum procedam? (II)

30/03/17


Cum dezvoltam totusi competenta de a genera motivatie si engagement a unui „ma...

blog

Simptom: lipsa de motivatie si engagement. Cum procedam? (I)

30/03/17


Stim ca e o problema si mai ales ca rezolvarea ei deschide un nou portal de per...

GET A FREE COACHING SESSION WITH ONE OF OUR CERTIFIED COACHES

I would like to
I am eager to and I believe that change is possible.
My name is
and my email is